
Conditions of Competition -- Women’s Desert Team Play 
December 1, 2024 – March 15, 2025 

Rules of Golf Effective January 1, 2023 

WDTP Manual and By-Laws Revised March 20, 2024 

 

 

Match Play Competition – See Rule 3.2 in your Rules of Golf book 

Refer to Local Rules Sheet for ____________________________________     (Club name) 

 

Course Name _____________________ Rating _______ Slope __ ___ Tees: ___________  

Please include any related protocols at your club i.e., cart sharing policy 

 

Verify your handicap prior to play.  If it is NOT correct, see your Captain. 

Requests for rulings MUST be timely (see below) and addressed to: 

Hosting Rules Committee Chair: _________________________________________________ 

Rules Committee Members:_______________________________________________________ 

 

Unresolved claims will be directed to:  Shelley Daily, sdaily@outlook.com, 760-218-2096. 

 

Match & Master scorecards are to be returned to your Captain at: (location)_____________________ 

 

Captains are responsible for posting of player’s rounds – use the Master Scorecard completed during 

the match.  Scores are to be posted as a non-competition round (i.e. Home or Away) 

Rule 20.1b(2).  Rules issues in Match Play 

1. During a round, the players in a match may agree how to decide a Rules issue.  If the players do 

not agree or have doubt about how the Rules apply, any player/side may request a ruling under Rule 

20.1b(2).   

2. A player does not have the option of playing two balls in match play.  (Rule 20.1b(4)). 

3. ‘Drop Zones’ are not to be used in WDTP.  (Team Manual, page 16) 

 

The Committee may consider a request for a ruling only if the player/side making the request notifies 

the opponent(s) that a later ruling will be sought.  This notification must be made before any player 

in the match plays from the next teeing area or, in the case of the last hole of the match, before the 

scorecards are attested and turned into the respective Captains.   

 

Local Rule F5.  Immovable Obstruction Close to Putting Greens 

To add consistency for all courses played in WDTP, the league has adopted Local Rule F5.  This Local 

Rule gives an extra relief option under Rule 16.1 when a player’s ball lies in the general area and an 

immovable obstruction close to the putting green is on the player’s line of play.   

 

Captains: Please complete and provide this document to opposing teams prior to each match. 


